Hoe dit mooie project begon…

 

Eind 2017 was ik uitgenodigd bij een lezing van Ruud Veltenaar, filosoof en trendwatcher, georganiseerd door Rabobank, te Breda. Tijdens zijn inspirerende verhaal over trends, digitalisering en robotisering van de samenleving raakte hij mij toch het meest door zijn persoonlijke visie op het bestrijden van eenzaamheid.

Ruud Veltenaar blijkt zo’n 200 lezingen per jaar te geven en vertelde dat hij soms ruim in de tijd zit nog voor de lezing begint. Als dit het geval is loopt hij vaak binnen bij een plaatselijk bejaardenhuis of verzorgingstehuis…

Zijn eerste vraag aan de balie is dan: Wie is hier het langst niet bezocht? Hij vertelde dat de antwoorden varieerden van een half jaar tot jaren. Zijn ‘record’ herinnerde hij zich was… 5 jaar. Of hij deze dame mocht bezoeken. Hij vroeg deze oude dame om 10 namen op te schrijven van mensen die zij weer wilde ontmoeten. Mensen die ooit belangrijk voor haar waren geweest. Nadat het lijstje klaar was vroeg hij haar er weer 5 weg te strepen en dus te kiezen voor de belangrijkste 5. Vervolgens moest ze het lijstje terugbrengen naar 3, tot slotte tot die ene persoon, die ze het liefst zou zien, na al die jaren.

Toen vroeg Ruud of de oude dame deze persoon wilde bellen, niet voor zichzelf maar voor Ruud! Uit dankbaarheid stapte ze over haar twijfels heen en belde ze die goede vriendin van vroeger. Vanaf dat ene telefoontje kreeg ze elke week weer bezoek…

Dit exemplarische verhaal over eenzaamheid en vooral de bestrijding daarvan, 1 op 1, raakte mij zeer. Daarop dacht ik: wat kan ik hier zelf mee, wat kan mijn bedrijf Chi Natural Life daar aan doen? Zo ontstond het idee om nog een stapje verder te gaan: niet alleen bezoeken van eenzame mensen maar ze ook – indien gewenst – een handmassage te geven om een extra dimensie te geven aan het persoonlijk contact.

Ton Beljon
Initiatiefnemer voor Aromasseurs: Doing Good!